Sanitair

Er zijn 3 manieren om je te voorzien van water in je woning, namelijk stadsleidingwater, regenwater en putwater.

De hoofdleveranciers van ons huishoudelijk water zijn nog altijd de watermaatschappijen. Hoewel de samenstelling van het huishoudelijk water van streek tot streek kan variëren kunnen we er op vertrouwen dat het water van drinkkwaliteit is. Het kalkgehalte van het water of de waterhardheid moet je wel controleren zodat je weet of het noodzakelijk is om al dan niet een waterverzachter te plaatsen zodat kosten vermeden kunnen worden. Kalkrijk of hard water heeft namelijk een erg negatieve invloed op de levensduur van je apparaten en kranen.

Leidingwater is echter een kostbaar goed, en voor de meeste toepassingen moet het niet die doorgedreven zuiverheid hebben. Sinds we een meer betalen op ons waterverbruik worden we ons nog meer bewust van die problematiek. Een zinvol antwoord hierop is regenwater op te vangen en dit te gebruiken naargelang de grote van uw regenwaterput voor de WC-spoeling, de was, de tuin en zelfs de badkamer. Het regenwater dient wel voorzien te worden van een gepaste filter en eventueel UV-lamp naargelang je dit water wenst te gebruiken. Dit vraagt initieel wel een extra investering, maar het gebruikte water is gratis en het is goed voor het milieu. 

Sinds 2004 ben je in Vlaanderen zelfs verplicht, bij nieuwbouw of uitbreiding van een woning, hemelwater aan te wenden voor huishoudelijk gebruik.

Een waterput boren gebeurt enkel als er geen leidingwater voorhanden is. Als je putwater wil gebruiken als drinkwater is het noodzakelijk de samenstelling geregeld te laten controleren door een erkend laboratorium.

Warmwatervoorziening

Om je woning te voorzien van warm water heb je twee verschillende systemen: een doorstroomsysteem of een opslagsysteem.

Doorstroomsystemen

Bij doorstroomsystemen wordt het warm water aangemaakt op het moment dat men warm water afneemt. Doorstroomsystemen werken voornamelijk op gas en worden meestal geintegreerd in de centrale verwarmingsketel.

Combi-ketel van ATAG

Met een combi-ketel regel je én de toevoer van warm water én de verwarming in je huis. Omdat een combi-ketel deze taken allebei kan uitvoeren, wordt het een combi-ketel genoemd. In veel woningen wordt tegenwoordig een HR combi-ketel geplaatst.

HR combi-ketel

Een HR (hoogrendement condenserend) combi-ketel gebruikt de warmte van de rookgassen die vrijkomen bij de verbranding van aardgas opnieuw. Onze compacte combi-ketels zijn comfortabel, stil en energiezuinig. Voor het verzorgen van het warme water zijn de combi-ketels voorzien van een voorraadboiler of een platenwisselaar. Zo vul je snel jouw bad en ervaar je direct warm water onder de douche.

ATAG combi-ketels zijn klaar voor de toekomst en warmtepomp-ready, waarbij een naadloze samenwerking met warmtepompen kan worden gerealiseerd. ATAG CV-ketels zijn ook nog eens extra comfortabel en zuinig door de combinatie met een slimme ATAG thermostaat.

Opslagsystemen

Bij opslagsystemen wordt er een voorraad warm water opgeslagen en warm gehouden in een boiler. In dit geval wordt, wanneer men aftapt, het afgetapte deel aangevuld met koud water dat weer terug op temperatuur wordt gebracht. Opslagsystemen werken ofwel op elektriciteit, waarbij het water wordt opgewarmd door een elektrische weerstand in de boiler. De betere keuze momenteel is over te gaan naar een warmtepompboiler die veel energiezuiniger is en een koele berging kan creëren gezien hij de warmte uit de ruimte gaat onttrekken. De boiler wordt meestal gekoppeld aan je centrale verwarmingsketel, waarbij er in de ketel een spiraal zit waardoor heet verwarmingswater loopt.

De boilervaten worden goed geïsoleerd om de afkoeling van het water te beletten. Opslagsystemen op elektriciteit bestaan ook in kleine formaten, geschikt voor inbouw onder de keukengootsteen; de badkamer wordt dan gevoed met een afzonderlijke grotere boiler. Grotere opslagboilers nemen wel wat plaats in dus moet de voorziene ruimte hierop voorzien worden.

Duurzaam en gratis verwarmen van uw sanitair water, dit kan met een zonneboiler! De energie van de zon wordt gebruikt om uw water gratis op te warmen terwijl uw CV-ketel zorgt dat er ook op dagen zonder zon warm water beschikbaar is.

ATAG warmtepompboiler klein

ATAG warmtepompboiler groot

sanitair

Neem contact voor een vrijblijvend advies.