Ventilatie

Een goede ventilatie is niet alleen belangrijk voor uw gezondheid. Ze verkleint ook sterk de kans op onaangename geurtjes, allergieën en schimmels.

In een vochtige ruimte zoals uw badkamer is dit tegenwoordig niet meer weg te denken. Het ventileren door het openen van een raam in een badkamer biedt de verkeerde ventilatie. Wanneer het namelijk buiten koud is, komt in plaats van warme lucht, koude lucht naar binnen waardoor de vochtige lucht neerslaat op muren en jouw kostbare badkamerproducten. Een raam openen na het douchen zal dus eerder schimmels veroorzaken dan tegen te gaan. Met een goede ventilatie wordt de warme vochtige lucht afgevoerd en verse lucht in de badkamer gebracht. Door werking met een vochtsensor zal de ventilator vanzelf stoppen als het overtollige vocht weg is uit de badkamer en pas dan kan je eens het raam open zetten (en verwarming uit) als je dit wil. Zo zorg je voor een gezond badkamerklimaat.

Welke ventilatiesystemen zijn er?

Er bestaan vier erkende centrale ventilatiesystemen, variërend van volledig natuurlijke ventilatie over gemengde ventilatie tot gecontroleerde mechanische ventilatie (GMV). Deze systemen worden aangeduid met de letters A tot en met D waarbij er eigenlijk maar 2 systemen actueel meer zijn, namelijk systeem C en D.

Daarnaast bestaan er ook individuele apparaten voor decentrale ventilatie. Die kunnen handig zijn om de lucht te zuiveren en vocht af te voeren in doorgaans vochtige ruimten zoals de badkamer, de keuken of de berging.

Centrale ventilatie

Systeem C: natuurlijke luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer

Indien u uw woning al grondig hebt gerenoveerd, is een natuurlijke luchtafvoer niet altijd mogelijk. In dat geval kunt u een ventilatiesysteem met mechanische luchtafvoer plaatsen. De vochtige en vervuilde lucht wordt dan aangezogen via luchtkanalen in vochtige kamers zoals de keuken en badkamer.

Bij het klassieke ‘C’-systeem gebeurt de luchtaanzuiging continu. Het ‘C+’systeem is zelfregelend en ververst de lucht op basis van het vocht- of CO2-gehalte.

Systeem D (balansventilatie): mechanische luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer

Dit systeem is van begin tot einde volledig automatisch gestuurd omdat zowel aan- als afvoer van de lucht via ventilatoren gebeurt. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verspreidt deze lucht langs ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen. Er is bij dit systeem om steeds uitwisseling van warmte zodat je niet gewoon de verwarmde binnenlucht naar buiten blaast en koude lucht binnen krijgt. In de zomer zit er een “bypass” op het systeem zodat je de warmte van buiten niet naar binnen krijgt en je huis koel kan houden. Een extra hierbij is ook de mogelijkheid om aan nachtventilatie te doen. Hierbij ga je de koude lucht van ’s nachts gebruiken om je huis te verkoelen in de zomermaanden.

Ook hier kan de ventilatie vraaggestuurd gebeuren met behulp van sensoren (vocht, CO2).

Decentrale ventilatie

Een andere optie is om ergens in huis een eenvoudige luchtafvoer te plaatsen om bvb. vochtophoping of geurhinder te vermijden. Dit betekent echter dat de warmte telkens mee wordt afgevoerd. Bij geregeld gebruik is zoiets uiteraard energieverspilling.

Om dit te voorkomen bestaat er de zogenaamde decentrale ventilatie die werkt volgens hetzelfde principe als de gecontroleerde mechanische ventilatie (GMV) met dubbele flux. Deze individuele apparaten:

  • verwarmen de verse binnenkomende lucht met de calorieën van de vervuilde uitgaande lucht;
  • vergen geen installatie van een centrale eenheid noch leidingen door het ganse huis zoals bij GMV. Een GMV is trouwens zeer moeilijk te plaatsen in het geval van een renovatie, behalve als het om een ingrijpende renovatie gaat.
energie-labels

Neem contact voor een vrijblijvend advies.